Ladri di biciclette, Hotii de bicicleteÎn ultimele două luni m-am străduit să adun în această categorie cât mai multe scene memorabile cu biciclete în filme, şi am găsit destule exemple în istoria cinematografiei, dar toate celelalte mi se par nesemnificative în comparaţie cu acest veritabil film de artă: „Hoţii de biciclete” (Ladri di biciclette).

Este despre un om obişnuit căruia i se fură bicicleta, apoi este constrâns să fure el însuşi o bicicletă. Pentru că fără bicicletă nu poate munci ca să-şi întreţină familia. Demnă de reţinut replica angajatorului care îi spune lui Antonio (interpretat de Lamberto Maggiorani) că fără o bicicletă cu care să se deplaseze prin oraş nu-i poate oferi slujba de lipitor de afişe – singura disponibilă.

Fără măcar să beneficieze de actori mari în distribuţie, „Hoţii de biciclete” este o capodoperă a regizorului italian Vittorio De Sica. Realizat tocmai în 1948 şi inspirat dintr-o nuvelă de Luigi Bartolini, filmul reflectă realitatea unei ţări sărăcite după anii de război. Bicicleta în sine apare nu ca hobby şi nu doar ca mijloc facil de deplasare, ci reprezintă speranţa de trai a unei familii.

Aşadar, iată „Hoţii de biciclete”, în original, adică 70 de minute de grea încărcătură emoțională:

Anunțuri