Elena Udrea / foto: sutu.ro

Elena Udrea / foto: sutu.ro

10. Elena Udrea
Udrea pe zece, care-i și întrece! Când e vorba de spălat pe jos cu mopul, dat cu mătura, tricotat cu andrelele sau făcut sarmale, șefa cea blondă de la PDL se află undeva pe Everestul fariseismului între alți iluștri farisei din politica românească. Ceea ce este o performanță în sine. Din perioada în care a ocupat funcția de ministru al Turismului îmi va rămâne mereu în suflet faza în care i-a făcut cadou o bicicletă unui bătrân de 80 de ani dintr-o localitate afectată de inundații și i-a spus să facă turism cu ea (video pe YouTube). Dar Elena Udrea nu doar oferă cadou biciclete, ci ocazional le și încalecă în public. Ce-i drept, nu din rațiuni de fitness, ci pentru a da bine în fața cameramanilor și fotoreporterilor. Un spectacol de o prefăcătorie aproape ostentativă…

Ludovic Orban / foto: rares-manescu.ro

Ludovic Orban / foto: rares-manescu.ro

9. Ludovic Orban
Într-un top al celor mai ipocrite manifestări publice din campania electorală, politicianul liberal o secondează îndeaproape pe Udrea. Fost ministru al Transporturilor, politicianul PNL îmi lasă impresia că și-a dorit în viață o carieră de chitarist și doar hazardul destinului l-a făcut să fie atât de nefericit în politică. Fotografia în care Ludovic Orban este flancat de confratele liberal Rareș Mănescu (stânga) exprimă un sictir absolut. Poate că Orban este cântăreț, dar nu și bun actor, pentru că altfel ar fi mimat mai bine entuziasmul. Orban făcând sport în aer liber pe bicicletă este la fel de fals ca Elena Udrea recitând din Minulescu.

Emil Boc / foto: stiridecluj.ro

Emil Boc / foto: stiridecluj.ro

8. Emil Boc
Ca prim-ministru mic de stat, dar mare la sfat, Emil Boc nu se dădea la o parte de la dat cu coasa, dansând hore pe scenă, tras la poartă cu mingea, dat la lopată pentru deszăpezire și alte acțiuni de voinic în floarea vârstei. Dar nu-mi amintesc să-l fi văzut urcând pe bicicletă cu stângăcia cu care le făcea pe cele menționate mai sus. N-a făcut-o nici toamna trecută, când Primăria Cluj-Napoca pe care acum o conduce anunța cumpărarea a 540 de biciclete pentru un program de bike sharing gratuit în urbea din centrul Transilvaniei. Ne rămâne în minte și declarația colegului său din PDL, Cristian Preda: „Emil Boc vrea ne ducă pe Lună cu bicicleta”. Pentru toate acestea își merită locul în Top 10.

Cristian Popescu Piedone / foto: x.ro

Cristian Popescu Piedone / foto: adrianghiorghiescu.ro

7. Cristian Popescu Piedone
Dacă primarul Clujului este un bun exemplu de politician care a avut decența să nu arate penibil pe bicicletă, iată unul care n-a avut-o. Și vorbim tot despre un edil: Cristian Popescu Piedone. Vara trecută, în campania electorală pentru alegerile locale, actualul primar de categorie supergrea al Sectorului 4 al Capitalei a vrut să arate cât este de „groovy” printre tinerii care folosesc pistele de biciclete din oraș, multe dintre ele amplasate cu totul anapoda de către funcționarii Primăriei. Tot respectul pentru persoanele supraponderale care merg pe bicicletă în beneficiul propriei sănătăți, dar nu cred că acesta a fost scopul lui Piedone. Rezultatul: o scenă de un grotesc desăvârșit.

Attila Korodi / foto: x.ro

Attila Korodi / foto: gandul.info

6. Attila Korodi
Un ministru UDMR al Mediului și Pădurilor care numai de ecologie nu se preocupa, Attila Korodi s-a afișat la ghidonul bicicletei în câteva ocazii deloc memorabile, cam la fel ca și mandatul său ministerial. În una dintre aceste ocazii, chiar de Ziua Internațională a Mediului, a dat startul unei întreceri de biciclişti, organizată de Petrom în cadrul campaniei de CSR „Respect pentru viitor”. Îl bănuim așadar pe Attila Korodi de sinceritate în protecția mediului cel puțin la fel de mult ca pe cei de la Petrom sau de la oricare altă companie petrolieră. Apreciem totuși faptul că poartă cască și este singurul politician din acest top echipat cu mănuși. Însă privirea sus, domnule ministru, căci bicicleta merge în direcția în care se îndreaptă ochii celui de la ghidon! Fix ca în politică.

Crin Antonescu / foto: x.ro

Crin Antonescu / foto: chinezu.eu

5. Crin Antonescu
A fost ministru al Tineretului și Sportului pe vremea când inclusiv eu eram tânăr și sportiv, dar nu l-am văzut pe atunci mergând pe bicicletă în public. A făcut-o în schimb ceva mai recent, abia după ce a renunțat la pletele de adolescent rebel din anii ’90. Îl vedem în această fotografie pe o bicicletă olandeză Gazelle, un model clasic de oraș, din acela de care vezi cu miile pe străzile din Amsterdam. Are poziție bună pe acest tip de bicicletă și o dezinvoltură autentică, dar uitându-mă la cât de noi și curate sunt cauciucurile albe (abia s-au murdărit de la acea dâră de ulei de motor), mă gândesc totuși că au trecut cam mulți ani de când tânărul Crin Antonescu viitor profesor de istorie bătea coclaurile tulcene cu bicla pe la cetățile antice ale Dobrogei. Pentru că președintele PNL se pregătește să fie președintele României din 2014, îi voi da ideea ca odată ales de popor să folosească prin București bicicleta cu girofar și să-i pună pe agenții SPP să alerge după el până la Palatul Cotroceni. Nu m-ar deranja deloc să-și spună începând de atunci „cel dintâi biciclist al țării”.

László Borbély / foto: bucurenci.ro

László Borbély / foto: bucurenci.ro

4. László Borbély
Un alt ministru de real impact (sanchi!) pentru Mediul și Pădurile din România, domnul de la UDMR din imaginea din dreapta a bifat o apariție publică pe bicicletă în vara anului 2011, când s-a inaugurat în Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroș) din București al patrulea centru de bike sharing din rețeaua Cicloteque. Totul în prezența primarului Cristian Poteraș al sectorului 6, a lui Dragoș Bucurenci și a altor vedete / filfizoni din showbiz-ul mioritic și din mass-media (printre care și nelipsitul Lucian Mândruță). De fapt, mai mult decât orice altceva a fost vorba de o defilare de modă la patru ace, în ținute „Trends by Adina Buzatu”. Lăsând la o parte proiectul Cicloteque absolut lăudabil și în care Ministerul Mediului şi Pădurilor n-a avut nicio contribuție, simpaticul László Borbély a venit să urce pe bicicletă doar ca să pozeze pentru reclame. De menționat că o bună parte dintre pistele de biciclete în valoare de peste 100 de milioane de lei din București, așa bune sau proaste cum sunt ele, i le datorăm de asemenea politicianului de Târgu Mureş. Însă a pedalat pe bune în mai multe rânduri prin orașe din țară (ex: Cluj), pentru a promova mersul pe bicicletă.

Călin Popescu Tăriceanu / foto: x.ro

Călin Popescu Tăriceanu / foto: gandul.info

3. Călin Popescu Tăriceanu
Toată lumea știe că fostul prim-ministru al României este mai degrabă pasionat de mașini decât de biciclete. Dar când a fost vorba să dea un exemplu de Ziua Internațională a Mediului (5 iunie) pe vremea când era premier, s-a afișat cu o superbă cursieră pe baieuri, lucru care m-a făcut să cred că în garaj nu are numai mașini de curse și de epocă, ci și vreo câteva biciclete cu ștaif. Mai mult decât atât, Tăriceanu a cerut tuturor miniștrilor din cabinetul său să renunţe fie și pentru o zi la maşina de serviciu și să vină la ședința de la Palatul Victoria pe bicicletă sau cu transportul în comun. După postura în șaua cursierei și îmbrăcămintea adecvată pentru pedalat la un drum scurt prin oraș, s-ar zice că liberalul nu este deloc străin de bicicletă.

Theodor Paleologu / foto: x.ro

Theodor Paleologu / foto: agenda.ro

2. Theodor Paleologu
Politician tânăr, dintr-o veche familie boierească și școlit în Franța, deputatul PDL de București s-a întors din Hexagon cu un savoir faire complet aparte față de arhetipul omului politic român. Deși nu îl bănuim că folosește bicicleta zi de zi, o face cu dezinvoltură atunci când se ivește ocazia. Obișnuia să epateze pe vremea când era ministru al Culturii (2008-2009) venind la birou cu bicicleta, iar de atunci este deseori văzut în postură de participant la evenimente pe două roți în București. Mereu îmbrăcat elegant în costum și niciodată în echipament adecvat pentru ciclism. Probabil că este încă o deprindere cu care a rămas din perioada sa de elev și student la Paris. Poate că o face pentru imagine, dar cert este că Theodor Paleologu nu pedalează doar în campania electorală, ceea ce lasă cel puțin impresia că este sincer în acest demers. Exemplul său personal este pentru mine reconfortant prin aceea că ne arată că a merge pe bicicletă face casă bună cu a avea o prestanță intelectuală, o poziție respectată în societate și o cultură impresionantă.

Alina Gorghiu / foto: x.ro

Alina Gorghiu / foto: velorutia.ro

1. Alina Gorghiu
Prin prisma deselor apariții publice pe bicicletă și aproape exclusiv în afara campaniilor electorale, o creditez pe tânăra deputat PNL de București cu o anumită doză de sinceritate față de locomoția pe două roți în oraș. Mă rog, în măsura în care poți bănui de sinceritate un politician român sau de aiurea. Deja de câțiva ani buni, Alina Gorghiu participă din primăvară până în toamnă la acțiuni ale bicicliștilor bucureșteni, de la Ciclopromenada nocturnă până la marșul „Burta jos!” sau o serie întreagă de evenimente gen Ciclofest. Poate nu întâmplător, tag-ul „bicicleta” are câteva zeci de postări pe blogul personal alinagorghiu.ro. Sigur este faptul că se mișcă natural pe bicicletă, iar imaginea publică pe care și-o cultivă în acest fel este una de politician european de secol XXI.

Anunțuri