Alo, s-a petrecut o Revoluție pentru ca românii să nu mai stea la coadă! / foto: Sigurd Decroos (sxc.hu)

Alo, s-a petrecut o Revoluție pentru ca românii să nu mai stea la coadă! / imagine: Sigurd Decroos (sxc.hu)

Deși o amânam de fiecare dată cât puteam de mult, ziua când devenea musai să plătesc impozitul tot venea. Și atunci mergeam cu maxim sictir la circa financiară de sector la care sunt arondat, pentru a trece prin calvarul și umilința la care statul român te supune pentru a-i plăti dările pe care ți le cere.

„Dați Cezarului ce-i al Cezarului”, sună un celebru îndemn biblic. OK, nimic de obiectat aici, dar oare n-ar putea Cezarul să primească de la mine banii pe care îi datorez fără să mă umilească? Dar supușii Cezarului, ar putea oare să nu-și mai facă unii altora zile fripte la ghișeu mai mult decât ar fi cazul?

Când mă așez cu smerenie la rând ca să-mi depun contribuția la bugetul țării, orice melc trece drept sprinter olimpic în comparație cu ritmul lent în care avansează coada. Asist ca un ascultător pasiv la sporovăiala de cele mai multe ori ineptă dintre „bisericuțele” formate ad-hoc în jurul meu (parcă aș fi un magnet pentru oamenii proști), în timp ce eu privesc descumpănit la persoana fericită care a ajuns deja în fața funcționarului de la ghișeu. Și jur că mor când văd că acea persoană este atât de îngălat de nesimțită încât mai întâi întreabă cât are de plată, pune întrebări suplimentare și povestește cât a plătit anul trecut în timp ce blesteamă Guvernul, pentru ca abia apoi să se scotocească după portofel.

Simt că urmează să-mi iau câmpii și că încep să-i înțeleg pe cei din State care își împușcă semenii la grămadă atunci când cedează nervos. Manifest în astfel de momente un soi de empatie dusă până la identificare cu personajul jucat de Michael Douglas în filmul „Falling down” (Cădere liberă), din 1993.

Însă toate aceste experiențe ar putea rămâne doar istorie pentru mine, de când am aflat că orice taxe și impozite pentru case, terenuri și mașini, dar și amenzile, pot fi plătite într-o sumedenie de locuri și modalități mai civilizate. Dintre acestea, contribuabilul din mine apreciază cel mai mult faptul că dările către țară și oraș pot fi achitate ușor cu cardul la 18 infochioșcuri instalate în supermarket-uri și mall-uri din București și Ploiești (vezi aici cum arată un infochioșc și locația lor). Ai comision zero la plata cu cardul a taxelor și impozitelor, cu alte cuvinte adio bancomat și bătăi de cap cu numerar.

Apoi mai este și o aplicație pe Facebook, la www.impozitecucardul.ro, prin care cetățeanul Cutărescu poate afla detalii privind modalitățile de plată a taxelor și impozitelor locale cu cardul sau despre (!) competiția națională de plată a taxelor și impozitelor locale cu cardul. Bașca poți câștiga, prin tragere la sorți, un smartphone Samsung Galaxy SIII, dacă te înscrii în aplicația menționată ceva mai sus.

Anunțuri