Jim Taylor PhDSă mergi la psiholog din postura de sportiv de performanță nu înseamnă că ești cu creierii praf sau că ești terminat moral, ci înseamnă că încerci să te dezvolți acolo unde ai cea mai largă marjă de evoluție. Antrenamentul fizic îți dezvoltă mușchii și oasele, dar nu poate depăși cu mult înzestrarea naturală a sportivului, bagajul său genetic și limitele omenești. Creierul în schimb are cel mai mare potențial să te transforme dintr-un simplu pion într-un campion. Numai că mintea sportivului trebuie la rândul ei antrenată și acordată cu finețe ca un instrument muzical, iar gama de setări este practic nelimitată.

Un tip care se preocupă în zilele noastre de creșterea performanțelor sportive pe cale mentală este Jim Taylor, profesor și doctor în psihologie la Universitatea din California. Bazat pe știință și fără să vină cu spiritism și alte bălării care fascinează românii, americanul a îmbogățit literatura de specialitate în materie de psihologie sportivă cu un capitol consistent, intitulat Psihologia Ciclismului și a dezvoltat un concept – Prime Cycling – bazat motivație, încredere, intensitate, concentrare, emoție și durere.

Personal îmi place felul în care dr. Jim Taylor te învață să dai o conotație pozitivă durerii fizice. Proful exemplifică toate acest concepte într-o prezentare cu mult umor. Ar fi inutil să rezum în scris ideile formulate de el în această prezentare de peste jumătate de oră, dar trebuie să menționez faza în care povestește că o sportivă aflată la un antrenament intens de șosea l-a întrebat ce să facă atunci când durerea devine insuportabilă, iar dr. Taylor i-a recomandat să zâmbească. Deși a primit cu o oarecare neîncredere sfatul psihologului, sportiva l-a pus în aplicare și a fost plăcut surprinsă să constate că a funcționat aidoma unei pastile magice. Filmul ține 44 minute, dar la final nu vei simți că le-ai irosit:

Alte articole pe aceeași temă :
Biblioteca biciclistului: Cycling Anatomy

Video: Lady on Bicycle Grabs Too Much Attention

Anunțuri